Maars Jansen Living Walls

Project Universiteit Antwerpen volgens cleanroom principes

Familiebedrijf Building Group Jansen is vanuit de binnenafwerking uitgegroeid naar een gespecialiseerd algemeen aannemer. Dit geeft hen een stap voor in totaalprojecten. Ze bestaan uit zeven bedrijven met elk hun eigen expertise. Het is dochteronderneming Cleanroom Systems Belgium, expert in levering en plaatsing van cleanrooms, die het project van Universiteit Antwerpen van A tot Z heeft uitgewerkt. Een project dat door zijn unieke karakter heel wat uitdagingen biedt op het vlak van luchtbehandeling.

Jonas Cleirbaut, projectvoorbereider CSB: “Gezien het kritieke belang van de installatie voor de cleanrooms hebben we in het animalarium Universiteit Antwerpen een volledig nieuwe stand-alone installatie voorzien: een centrale warmte- en koude productie, stoombevochtiging, luchtbehandelingsinstallatie, elektriciteit, databekabeling, automatisering en koppeling op het bestaand gebouwbeheerssysteem.”

De luchtdrukhuishouding en het in stand houden van deze drukbarrières tussen de verschillende lokalen zijn uiterst belangrijk. Zo hebben alle lokalen in de SPF (Specific Pathogen Free) ieder hun specifieke overdruk  om contaminatie van de buitenwereld naar de cleanroom toe te vermijden. De pathogene zone is net het tegenovergestelde, alle lokalen worden in overdruk gehouden ten opzichte van de naastliggende zone, om contaminatie naar de buitenwereld toe te vermijden. Deze drukcascade wordt in stand gehouden door middel van een dynamische drukregeling.